Забележителности

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси

Близостта на с. Арбанаси до средновековната столица Велико Търново го прави любима дестинация на много туристи.То е запазило историческото минало на нашия народ и е съхранило майсторството на архитекти и иконописци. Неповторимата възрожденска архитектура на къщите и църквите ни омагьосва и прави Арбанаси истински притегателен център за туристите. Къщите са обградени с характерните високи каменни огради и впечатляват с богатите си украси и дърворезби.Селото наброява около 300 жители. То е едно от най-старите селища в страната. Отдалечено е на 4км. от Велико Търново и е разположено на живописно скалисто плато .

В продължение на много векове Арбанаси е бил крепост на гъркомани. По онова време гръцкия език бил официален, църковните служби задължително се провеждали на гръцки, в училището също се преподавало на този език, но това не прекършило волята на народа ни да съхрани българската култура и обичаи.

Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е сред стоте национални туристически обекта.Историята на Арбанаси е богата и поразява със своята красота и умение, запазени са около 144 къщи с богата вътрешна украса и автентичен вид. Построени към края на 16 и началото на 17 век са уникалните църкви и манастири .В манастира „Успение Богородично” се намира една от чудотворните икони на Божията Майка. Основано през 15 век от православни гърци, старинното селище се развива и разраства, така достига своя разцвет през 17 век. През 1921 година чрез царски указ резервата е обявен за курорт, а през 2000 година е признат за „Историческо селище” с национално значение. Къщи с многогодишна история са съхранили традиции и обичаи. Най-атрактивна е Констанцалиевата къща,днес е превърната в музей.Заинтригува с богатата си украса и с майсторски изработени дърворезби. В нея е подредена експозиция разказваща за живота през 19 век. Интереса на туристите предизвиква и Хаджиилиевата къща. В Арбанаси се намират голям брой забележителни паметници на българското изкуство.

Църквата „Рождество Христово” не е само рядък и значим исторически паметник, но е най-старата и уникална църква в селището. Строена е през 15 век, със запазени от тогава стенописи от неизвестни зографи. Всяка една от изградените църкви има свои неповторим облик и история .Селището се посещава от много учени, археолози, историци, архитекти и художници , заради архитектурното и художественото си наследство. Красиви и луксозни хотели, предлагат удобства и комфорт за една незабравима почивка.